Google Pixel -arvostelu

Perjantaina posti toi minulle Pixelin, tuon Googlen äskettäin julkaiseman lippulaivapuhelimen, jonka saksankollega oli käynyt ostamassa ja lähettänyt DHL:llä Suomeen. Täällä kun kyseinen kapistus ei ole vielä myynnissä. Olen jo pidempään kaipaillut uutta puhelinta.

Tällä kertaa blogissa on siis luvassa Google Pixelin arvostelu, parissa päivässä kerryttämieni kokemusten perusteella. Täyttääkö Pixel testissä hypetyksen asettamat odotukset? Teille, jotka ette ole seuranneet: Jenkkimedia on jo julistanut Pixelistä Android-pelikentän mullistajaa ja iPhone-tappajaa. No, näitä on kuultu ennenkin. Joka tapauksessa tämä on pikaisen googletuksen perusteella Suomen ensimmäinen Pixel-arvostelu.

Google Pixel ja paketti

Puhelin on hyvin henkilökohtainen laite. Näppäilen sitä ihan tolkuttomat määrät. Siitä seuraa väistämättä se, että jokaisesta paketista kaivetusta puhelimesta löytyy jotain pikkufeelua, joka ärsyttää. iPhonessa se oli käyttötapojen keinotekoiset rajoitukset. HTC Onessa oli vaikeasti tunnettavat upotetut nappulat ja liukas pinta. Samsungeissa halvan oloiset kuoret. Ja niin edelleen.

Mikään ei ole ikinä täydellistä. Kaikista laitteista löytyy pikkujuttuja, joista vähän tekee mieleni avautua. Joten kysymys tietenkin tämän blogauksen osalta kuuluu: Mikä Google Pixelissä on se minua ärsyttävä, ei tarpeeksi hiottu juttu?

Se tässä onkin hämmentävää. Ensimmäistä kertaa ikinä, I’ve got nothing.

Pixelin fyysinen laatu

Build quality on jäätävän hyvä. Jämäkkä mutta linjakas kappale lasia ja alumiinia. Tasoa “työkalu, ei lelu.” Pixel on softapuolella ehtaa Googlea, mutta fyysisen laitteen valmistuksesta vastaa HTC, ja heidän viimeistelyssään ei ole aiemminkaan ollut moittimista.

Napit on tukevasti lovissaan ja volyymi- ja virtanappula on erotettu toisistaan kuvioimalla jälkimmäisen pinta karheaksi. Nappulat tunnistaisi säkkipimeässä puhelin nurinpäin. Saumat on saumalleen kohdillaan, mikään ei nitku eikä natku. Pixelin rakennusjäljessä yksinkertaisesti ei ole virheitä.

Siirtyessäni 4.7 tuuman näytön aiemmasta puhelimesta viiden tuuman Pixeliin, odotin isomman tuntuvan kömpelöltä, mutta näin ei ole. Kaikki fyysiset namikat on asemoitu fiksusti vastaamaan sormien luonnollista asentoa. Painokin on juuri sopiva. Pixel ei tunnu kädessä pidettävältä kappaleelta, vaan käden jatkeelta. 

Google Pixel Black Background

Sormenjälkiskanneri on sijoitettu takakanteen, joka Apple-ihmisistä ensisilmäyksellä voi näyttää oudolta, mutta on itse asiassa fiksusti sijoiteltu. Pixelin voi herättää sormenjälkiskannerista, joten käytännössä herätykseen riittää kun ottaa puhelimen ihan tavallisessa asennossa käteen, etusormi takana tukemassa. Takakannen sormenjälkiskanneri on mainio ratkaisu arjen ja käytännön kannalta.

Pixel in hand

Sormiskannerin sijoittelun myötä turhiksi jäävät kaikenlaiset virtapainikkeen survomiset, ylimääräiset kädenheiluttelut ja lukkojen swaippailut. Niitä voi toki yhä käyttää halutessaan, mutta itse siirryin about heti käyttämään pelkkää skanneria luurin herättelyyn. Ja siihen voi tietenkin lisätä useamman sormen tunnistettavaksi, jos sattuu haluamaan vaihdella kättä ja lukkosormea.

Sormenjälkiskannerilla voi myös swaipata notifikaatiot näkyviin. Blackberryjen trackpadin perintöä, mutta se toimii hyvin.

Akku kestää pikaisella testailulla hieman alle 24 tuntia tavanomaista arkikäyttöä. Ja kyllä, Pixeliin saa kuulokkeet kiinni ilman, että tarvitsee kuljettaa mukana erillistä adapterikaapelia. Katson sinua, Apple.

Kamera edellä markkinoitu

Tunnustan, olen ollut pitkään tympääntynyt siihen, että puhelinvalmistajat eivät ole keksineet mitään innovatiivisempaa mainostettavaa kuin sen, kellä on eniten megapikseleitä. Ennakkoasenteistani huolimatta on pakko myöntää, että Google Pixelin kamera oikeasti täyttää hypen asettamat odotukset: Se tekee kaiken sen mitä kameran tulisi, ja sen päälle vielä enemmän kuin osasin toivoakaan.

Netistä löytyy Pixeliä rääkänneiden kamerahifistien testejä, joissa on fiinejä graafeja. Minulla on paljon realistisempi testi-case: Minkälaisia kuvia ihan tavan kuvanräpsijä saa aikaiseksi Google Pixelin tehdasasetuksilla? Sellainen, joka kummemmin miettimättä ottaa kuvia vastavaloon, unohtaa tarkentamiset ja on muutenkin puolet ajasta pää pilvissä?

Tässä alla muutama koeotos. Alkuperäiset kuvat täyskokoisina löytyvät Google Photos -albumistani, koska Pixelin mukana tulee ilmainen, rajoittamaton kuvien uploadaus. Sille on tilausta, kun Dropboxin kiintiö on alkanut huutaa leipää harva se viikko. Käsittääkseni myös RAW-raakakuvat kuuluvat kolossaalisesta koostaan huolimatta samaan diiliin.


Yksityiskohdat erottuvat, ja kauniilta näyttää. Värejä nousee esiin hienosti, vaikka Suomen talven ”harmaa-harmaampi-tosiharmaa” -väriskaala ei ole ihan otollisinta maaperää kameratesteille. Kun kesä saapuu, odotan tällä kameralla räpsiessä pääsevän ilmoille ilonkikatusta useampaan kertaan.

Videoinnin vakautus oli nätisti toimiva ominaisuus. Tallailin kokeeksi merenrannassa lyhyen matkaa videonauhoitus päällä erityisemmin ruutua katselematta, ja yllättävänkin hyvin vakautus pysyi messissä. Tärinät ja askelet eivät kuvaa saaneet pomppimaan, vain isompi suora heilahdus. Tässä se merenrantaklippi:

Huomaan tuota videolla näkyvää aidanpätkää katsoessani kävelleeni ajatuksissani taas kerran yksityisalueelle. Ei kuitenkaan tullut hauleja pakaroihin ja videon stabilisointi tuli kivasti demottua. Jäljistä päätellen oli siellä joku rusakkokin hyppinyt ennen minua. Kiitos ja anteeksi.

Muut vipstaakelit

Google Assistant on Googlen vastine Sirille, Cortanalle ja Alexalle. Nämä puheentunnistushärpylät ovat tuntuneet aina myyntikikoilta, joista saadaan kivaa materiaalia mainosvideoihin, mutta huomaan alkaneeni käyttää tätä välillä laiskuuksissani ihan appsienkin avaamiseen. Ainakin silloin, kun samassa huoneessa ei ole ketään muuta.

Speksipaperin mukaan Google Pixel ei ole vedenkestävä, mutta onko tämä peruskäyttäjälle ongelma? Selvittääkseen mitä vedenkestävyyden puuttuminen featurelistalta käytännössä tarkoittaa, eräs viitseliäs tubettaja upotti Pixelin veteen ja pakasti sen 10 tunniksi.

Kuvaajan äänessä kohdassa 12:20 kuuluva hämmästys, kun Pixel herää sulatuksen jälkeen latausvirtaa saatuaan pirtsakasti ensipainalluksella käyntiin, on hilpeää kuunneltavaa. Vetiset kaiuttimet kuulostavat tukkoisilta, mutta siinä se. Tuo filkka todennäköisesti riittää kattamaan huolet, joita lenkkeilijöillä on puhelimen kestävyydestä pakkasilla tai vienossa vesisateessa.

Pixelissä on tuorein Android 7.1 -versio, ja sen käyttäminen on vikkelää kuin rasvattu rusakko. Jutut on loogisissa paikoissa ja tarve pysähtyä arpomaan on olematonta. Muiden valmistajien harrastamia päälleliimauksia Androidiin tuskin tulee ikävä. Kaikki vaan toimii todella paljon sujuvammin, nopeammin ja luontevammin kuin yhdessäkään toisessa puhelimessa, jota olen kokeillut. Hitto, en tuntenut edes tarvetta asentaa erillistä softanäppistä. Alkuperäinen toimi.

En tiedä paljonko Pixelin hinnaksi Suomessa muodostuu, mutta Saksassa Telekomilta ostettuna Pixelin 32Gt versio maksaa 760 €, 128Gt versio 870 €. Äkkiseltään hinta voi tuntua korkealta, joskin parin huntin ero hinnassa on kehno syy ostaa joku heikompi esitys. Puhelin on kaikessa mukana joka ikinen päivä, ja jos luuria vaihtaa 2-4 vuoden välein, pari satalappusta on sille ajanjaksolle monilla kohinaan hukkuva summa.

Verdict: Google on luonut hirviön

Google Pixel on todella loppuun asti ajateltu laite. Se on kuin Frakensteinin hirviö; Kaikkien muiden valmistajien lippulaivamallien hyvät puolet on koottu yhteen puhelimeen. Fyysinen laatu on virheetön, ergonomia mainio ja softapuoli on loistava. Poissa on haparointi käyttöliittymän kanssa, poissa on sormiakrobatia nappien löytämisessä. Poissa on tarve paketista poiston jälkeen säätää ja nyplätä kaikkea mahdollista 12 tuntia, jotta laite rupeaa käyttäytymään halutunlaisesti. Kaikki vaan toimii heti pakasta vedettynä todella hyvin.

Muun hyvän lisäksi Pixelin kamera on jotakuinkin ainut elektroniikkalaitteen feature, joka viime vuosina on vastannut sille hypessä asetettuja odotuksia. Se toimii loistavasti tumpeloissakin tassuissa, ja videon vakautus tekee liikkuvasta kuvasta helppoa pahemmallekin kofeiinitärisijälle.

Pixel on hyvin todennäköisesti paras älypuhelin mitä markkinoilla tällä hetkellä on, mutta sen korkeahko hinta saattaa karkottaa joitakin asiakkaita. Kuten OnePlus-luurit ovat osoittaneet, edullisestikin voi saada ihan kelvollista. Mutta hinnasta viis: Pixel on minun kokemuksieni perusteella ensimmäinen älypuhelin, jota ei ole rakennettu vain ihmisen käpälöitäväksi esineeksi, vaan ihmisen luonnolliseksi jatkeeksi.

Pixel teräslaatikon päällä

Sitä sanotaan, että on aina niin kovin helppo esittää kritiikkiä. Kohteliaimmin olen eri mieltä: Kritiikkiä on helppo esittää vain, jos kohde antaa siihen syytä. Kuten sanoin aloituksessa, en ole ikinä käyttänyt puhelinta, joka ei olisi tuottanut minulle pettymystä ainakin jollakin osa-alueella. En ennen loppuvuotta 2016, jona HTC valmisti Googlen tilauksesta erään Pixeliksi kutsutun puhelimen, josta minä en löytänyt mitään vikaa.

That’ll do, Google. That’ll do.

Viimeisimmät artikkelit

Timo Kataja Kirjoittaja:

Kirjoittaja on digitaalisen palvelukehityksen parissa touhuava bisneksen ja teknologian tulkki, joka tykkää monimutkaisista ilmiöistä aivan liikaa ja yksinkertaisista vastauksista juuri sopivan vähän.

10 Kommenttia

 1. Sami Ketola
  07.11.2016
  Jätä kommentti

  Hämäräkuvauksessa puhelimien kamerat karsitaan. Vaikka kaikissa näissä esimerkkikuvissa näyttää riittävän valoa, on kynäkuvassa jo silti havaittavissa häiritsevästi kohinaa. Voitko ottaa muutaman kuvan tehdasasetuksilla myös hämärässä, niin saamme paremman kuvan siitä onko tämän kamerasta mihinkään.

  • Timo Kataja
   07.11.2016
   Jätä kommentti

   Moro Sami, mä koitan illalla muistaa testailla tätä hämäräpuoltakin. Ulkkarisaitit ovat kyllä kehuneet suorituskykyä silläkin osa-alueella.

 2. Mozilla/5.0 (Android 6.0.1;) Gecko/49.0 Firefox/49.0
  07.11.2016
  Jätä kommentti

  Hyvä arvostelu.

  Yksi merkittävä ero tämän ja iPhonen välillä: Pixeliin tulee käyttöjärjestelmäpäivityksiä kaksi vuotta. Applella 4+ vuotta. Jos siis ei halua uusia puhelintaan parin vuoden välein, Pixel ei ole hyvä vaihtoehto.

  • Timo Kataja
   07.11.2016
   Jätä kommentti

   Oudosti muotoiltu – Pixelin palvelulupaus, johon viittaat, sanoo että softapäivityksiä tulee näillä näkymin ”vähintään kaksi vuotta”. Ei se poissulje tulevaisuutta sen jälkeen.

   • sama
    08.11.2016
    Jätä kommentti

    Nexus-malleilla on ollut sama parin vuoden päivitysikkuna kuin nyt Pixeleillä. Koskaan Google ei ole antanut ylimääräisiä lisävuosia. Ei tietenkään ole täysin poissuljettua, että juuri tällä kertaa Google päättääkin tukea kauemmin kuin on luvannut. Historian valossa tuo on kuitenkin lähinnä toiveajattelua.

    https://support.google.com/nexus/answer/4457705
    ”No guaranteed Android version updates after: October 2018”

    Koska Pixeliä myydään iPhonen hintaluokalla, kahden vuoden päivitystakuu on suuri miinus. Apple huolehtii käyttäjistään yli puolet pidempään.

    • Timo Kataja
     08.11.2016
     Jätä kommentti

     Joo, Appelilla on julkilausuttu pidempi päivityslupaus. Valintojen maailma. 4 vuotta softapäivityksiä rajoittuneemmalla käyttiksellä vai 2 vuotta monipuolisemmalla. Kun tietoturvapäivitykset on kuitenkin luvattu 3 vuodeksi, ei tuo ainakaan omalla kohdallani olisi järin häävi myyntivaltti.

 3. Todella mainio arvostelu. Tekstikin oli niin mehukasta, että en voinut olla paikka paikoin nauramatta.. Itse olen iPhone -fani – toistaiseksi, mutta poikani kuolasi vieressä ja sanoi päättävaisesti Google Pixelin olevan seuraava hänen puhelimensa.

  • Timo Kataja
   14.03.2017
   Jätä kommentti

   Kiitos, hauska kuulla! Jos jälkikasvu tykkää valokuvaamisesta, tämä Googlen tarjoama kuvientallennustila pilveen on todella kätsy. Ei tälle pärjää Dropboxin ilmaisversiot sun muut mitenkään.

 4. Juho Jäppinen
  15.03.2017
  Jätä kommentti

  Terve,

  No nyt kun olet vähän pidemmän aikaa käyttänyt luuria, onko ilmennyt valitettavaa?

  Kaipaisin itse vielä retina scanneria tähän 🙂

  -JJ

  • Timo Kataja
   15.03.2017
   Jätä kommentti

   Hei Juho! Tokihan tässä pari pikkuvikaa ilmeni käytön jatkuessa kuitenkin:

   1) Omassa vakio-otteessa minulla on pikkurilli tukemassa puhelinta alalaidasta, ja tällöin kuulokeportti kutitti välillä. Ratkaisin pyöristämällä kuulokeportin reunat höylällä, nyt ei kutittele.
   2) Vakiona tulevat hälytysäänet oli ns. vehkeestä. Liian ei-kiireellisen oloisia ja lempeitä. Tämänkin tosin sai ratkaistua lataamalla Google Playstä appsin, jolla pystyi vaihtamaan mieleisekseen.

   Nuo kyllä oli nopeasti korjattavia ongelmia, ja muilta osin olen yhä juupelin tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *