Demarit ja tekoäly

Tällä viikolla Twitterissä on piruiltu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen linjapuheessaan esittämästä ajatuksesta, että tekoälyn kanssa on pystyttävä kommunikoimaan suomeksi ja ruotsiksi. Vaikuttaa vähän siltä, ettei Rinteellä ole mitään hajua, mitä tekoäly tarkoittaa.

Voihan tehdastyöläisen krapulahiki. Arvoisa sosialidemokraattien1 suurkansankomissaari Rinne: Tekoäly ei välttämättä ole mikään Futuraman humanoidimainen Bender-robotti, jonka kanssa kävellään kolmoskaljalle vaihtamaan ajatuksia yleislakoista ja Kill all humans -suunnitelmasta. Sähköpostin spammifiltteri hyödyntää eräänlaista tekoälyä. Samoin Facebookin käyttämä kuvien kasvontunnistus. Tai shakkipeli. Aika yleinen määritelmä on, että tekoäly on järjestelmä, joka oppii ilman, että ihminen istuu ohjaamassa.

1) Milloin sosiaalidemokraatit alkavat kirjoittaa nimensä oikein? Sanassa “sosiaali” on kaksi A-kirjainta. Huumoria voi toki repiä siitä, että valtakunnan ongelmat lupaa korjata puolue, joka ei osaa kirjoittaa omaa nimeään.

Kun, toveri Rinne, tekoälystrategiasta puhuessasi esität vakavalla naamalla, että on turvattava tekoälyn suomen kielen taito, se on palttiarallaa yhtä loogista kuin jos minä vaatisin, että polttomoottorin kanssa on voitava puhua ranskaa. Kansallinen moottoristrategia. Maailma muuttuu, Eskoseni, mutta Eskon pitää voida jutella mukavia Renaultin moottorille öljynvaihdon aikana?

En edes jaksa enää edes toivoa, että ihmiset paneutuisivat asioihin, joista muodostavat mielipiteitä. Se laiva seilasi jo ajat sitten. Mutta olisi kai kohtuullista, että jos menee pitämään puhetta, jonka tulee lukemaan tuhannet ihmiset, niin hommattaisiin joku tekemään perustason faktantarkastus.

Liitän tähän vielä oman kehitysehdotukseni SDP:n seuraavaan strategiatyöpajaan:

Parodiahorisontti lienee SDP:n turinoiden osalta ylitetty. Koko tylsän ja yllätysköyhän puheenjohtajakisan pointti piti olla luoda mielikuvaa demareista uudistuvana puolueena, tulevaisuuden rakentajina. Mutta tässä sitä kuitenkin ollaan: Demarien puheenjohtaja puhuu pehmeitä digitalisaatiosta vailla alkeellisintakaan käsitystä siitä, mikä on tekoäly. ■

Viimeisimmät artikkelit

Timo Kataja Kirjoittaja:

Kirjoittaja on digitaalisen palvelukehityksen parissa touhuava bisneksen ja teknologian tulkki, joka tykkää monimutkaisista ilmiöistä aivan liikaa ja yksinkertaisista vastauksista juuri sopivan vähän.

Yksi kommentti

 1. Anomuumi
  08.02.2017
  Jätä kommentti

  ”Milloin sosiaalidemokraatit alkavat kirjoittaa nimensä oikein? Sanassa “sosiaali” on kaksi A-kirjainta. Huumoria voi toki repiä siitä, että valtakunnan ongelmat lupaa korjata puolue, joka ei osaa kirjoittaa omaa nimeään.”

  Sosialidemokraattien alkuosa ei viittaa sanaan sosiaali, eli ei sosiaalisuuteen tai sellaiseen. Alkuosa viittaa sosialismiin, ja puolueen nimi on siis ihan oikein kirjoitettu.

  He eivät siis ole erityisen sosiaalisia demokraatteja, vaan sosialismiin suuntautuneita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *