Mikä trendaa Suomi-Twitterissä?

Kuinka paljon vaaditaan, että hashtagi trendaa suomalaisten Twitter-käyttäjien keskuudessa? Sitä tongin tällä kertaa, tarkastelemalla hiljan trendannutta #saatanagate -tagia. Käyttäjä Nilppy puki kivasti sanoiksi tämänkertaisen aiheen juurisyyn, eli ne lukuisat kyseisen häsän trendaamisesta hämmentyneet:

Aiheellinen kysymys! Kyseessähän oli se, että jonkun lapsi oli kironnut pääministeri Sipilää rumalla sanalla, ja sitä sitten puitiin, että oliko mahdollisesti kyseessä huono käytös vai syvällisen kantaaottava yhteiskunnallinen diskurssi. Sillä nyt ei tosin tämän analyysin kannalta ole hirveästi väliä. Taustatiedoksi vain. Mutta tosiaan aika moni ihmetteli myöhemmin mikä penteleen gate nyt taas oli trendannut, kun tagi ei tuntunut sanovan juuri kellekään sitä tai tätä. Nyt selvitetään, miksei sanonut.

Hashtag-visualisointi

Vetelin Twitteristä #saatanagate-dataa ulos lauantain vastaiselta yöltä, jolloin keskustelu tapahtui. Sen jälkeen pyörittelin sitä sen verran, että sain irti visualisoinnin kyseisellä hashtagilla keskustelevista ihmisistä ja ryhmistä. Tässä lopputulos:

Saatanagate, 1 pieni keskusteluryhmä ja ihmettelijöitä

Ja sitten selitykset.

Keskellä tuo iso rypäs on se alkuperäinen porukka, joka oikeasti keskusteli aiheesta tuolla hashtagilla. Semmoinen kolmisenkymmentä tyyppiä. Itse asiassa siitäkin kasasta tuo tummempi oikea reuna näkyy graafissa lähinnä siksi, koska olivat retweetanneet juttua vauvasta, joka kirosi kun tutti tippui.

Alavasemmalla on pienempi tolkkurypäs, jossa twiittailtiin, ettei kyseiseen hashtagiin kannata koskea pitkällä tikullakaan.

Ympärillä näkyvät irtonaiset pallukat ovat etupäässä porukkaa, jotka alussa mainitun Nilpyn tavoin ihmettelivät, minkä helvetin takia joku #saatanagate näkyy Twitterissä trendaavana. Olin yksi näistä ihmettelijäpalloista tuolla vasemmassa reunassa.

Olisin vielä tarkastanut oikean ylänurkan miniryhmän, muttei oikeastaan kiinnostanut enää. Päällimmäinen kuviosta mieleen nouseva ajatus on: Olipa pientä ja sisäsiittoista.

Vähällä lähtee

Ei tuohon trendaamiseen tämän kokoisessa maassa hiljaiseen aikaan paljoa tarvita. Jos muutama oma seurattu sattuu aiheesta twiittamaan, kilpailua ei käytännössä ole. Ellei satu olemaan sitä porukkaa, joka seuraa jengiä enemmän kuin NSA.

Tarvitsemme paremman määritelmän kaikenmaailman gateille ja somekohuille. Erityisesti Twitterissä, jonka käyttäjämäärät eivät ole FB:n luokkaa. Ehdotan ensimmäiseksi gate-kriteeriksi sitä, että varsinaisessa keskustelussa pitää olla enemmän osallistujia kuin alakoulun luokkakokouksessa. Muita ehdotuksia?

Viimeisimmät artikkelit

Timo Kataja Kirjoittaja:

Kirjoittaja on digitaalisen palvelukehityksen parissa touhuava bisneksen ja teknologian tulkki, joka tykkää monimutkaisista ilmiöistä aivan liikaa ja yksinkertaisista vastauksista juuri sopivan vähän.

Ole ensimmäinen kommentoija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *