Nintendon lisätty todellisuus testissä

Peli, jonka julkaisupäivä nosti Nintendon osaketta 9 prosenttia. Peli, jota pelatessaan amerikkalaistyttö löysi ruumiin. Peli, josta joidenkin maiden poliisilaitokset ovat jo varoittaneet. Harvemmin ihan näin värikkäillä meriiteillä ilmestytään markkinoille.

Puhutaan Nintendon julkaisemasta mobiilipelistä Pokemon Go, jonka on kehittänyt Googlesta irtaantunut, augmented reality -appsien kehittämiseen erikoistunut Niantic Inc. Jos nimi soittaa kelloja, sama putiikki oli Googlen Ingress-pelin takana joitakin vuosia sitten.

Peruskuvio on se, että pelissä liikutaan aidossa maailmassa, oikealla kartalla. Pelaaja fyysisesti liikkuu paikasta toiseen etsiessään niitä Pokemoneja, jotka näkyvät puhelimen kameran reaaliaikaisen kuvan päälle lisättyinä hahmoina. Tässä mainosfilmi tapitettavaksi:

Peliä ei ole julkaistu vielä Suomeen, mutta kikkailin geolukitusten ympäri sen omaan luuriini ja kävin ulkona testailemassa. Pitihän näillä uutisotsikoilla kokeilla itsekin. Lisättyä todellisuutta, satunnainen ruumis ja loukkaantumisia.

Ensiaskelet auton alle

Käveltyäni nenä puhelimen ruudussa kiinni pari kertaa pyöräilijän eteen ja kerran melkein auton alle, tajusin ettei tästä turhaan ole varoiteltu. Olen asunut kaupunkioloissa koko ikäni ja onnistuin vartissa unohtamaan tyystin miten ympäristöä ja liikennettä havainnoidaan. Ei ihme, että pelin latausanimaatiossa kehotetaan varovaisuuteen. Karttaakaan ei välttämättä varmaan tarvitsisi tuijottaa ihan koko aikaa.

mapimage1

Lisäksi koko touhussa oli yksi huvittava puoli, jota en ollut tullut ajatelleeksi: Jenkeissä kaikki ilmeisesti pelaavat tätä nyt tai vähintään tietävät homman nimen, mutta Suomessa ei juuri kukaan. Toisin sanoen Lauttasaaressa saatiin tänään ihmetellä edestakaisin kävelevää kylähullua, joka käyttäytyi liikenteessä kuin itsemurhakandidaatti ja tuijotti herkeämättä puhelinta ja väänteli sitä outoihin asentoihin.

Sijainti on kaikki kaikessa

Löysin ankkurimaamerkin läheltä pari kalannäköistä Pokemonia kerättäväksi. Ei hyvä. Olen kuullut, että tässä pelissä voi myös järjestää tappeluita kaverinsa kanssa, ja olisihan se nyt hiton noloa tuoda joku lahna tappeluun.

Kala

Maamerkeistä puheenollen, tämän pelin käyttämä karttasysteemi on aika nokkela: Oikeasti olemassaolevat maamerkit, kuten esim. Mannerheimin patsas ja Kansallismuseo, toimivat pelissäkin maamerkkeinä ja tehtäväalueina. Pelinkehittäjät ovat siis hyödyntäneet koko olemassaolevan Googlen karttojen datapistekirjaston ja välttyneet käsin luomasta moisia itse. Älykästä, joskin syrjäseuduilla tätä peliä voi olla tympeä pelata.

Seuraava Pokemon, jonka löysin kartalla kahisevia lehtiä seuraamalla, oli Bar 52 -anniskeluliikkeeseen matkalla ollut jonninsortin kimalainen. Ei jumalauta. Ei tätä tähän voinut jättää. Kaksi lahnaa ja pörriäinen. Näille ei kuin naureta.

Kukko nimeltä Jönssi

Sitten onnisti. Löysin roskisten vierestä selvän taistelijan, ihka aidon tappelukukon. Screenshotteja ottaessani viereen tietenkin parkkeerasi Porsche-mies, joka katseli kohteliaan uteliaasti, miksi helvetissä piiritän homehtunutta jätelautakatosta ja otan siitä kuvia. Tätä peliä pelataan suuntaamalla kännyn kamera kohti sitä lisätyn todellisuuden tuomaa elukkaa, joka ei tietenkään ilmene ulkopuolisille millään muotoa.

Fearow-lintu

Aanyway. Viskoin kukolta tajun pois pelin tarjoamilla pokepalloilla, ja se ilmestyi omaan kokoelmaani. Annoin sille pelkoa herättävän nimen ja lähdin kotiin. Jönssi-kukko, esitaistelijani, our story has begun.

Uutta, riskialtista ja koukuttavaa

Tämähän oli hauskaa. Nintendo on tuonut aika paljon lisää mobiilipelaamiseen hämärtämällä pelin ja fyysisen maailman rajoja. Tunnettu brändi ja virtuaalisten elukoiden keräilyä aidossa fyysisessä maailmassa. Ei tästä perusasetelmasta voi olla kuin vaikuttunut. Hyödynnetty olemassaolevat karttapalvelut, GPS-sensorit, löytyy tiimipeliä ja kilpailuaspektia. Kun huomasin kiipeäväni verkkoaidan ylitse päästäkseni etenemään pelissä nopeammin, totesin että jotain on tehty selvästi oikein. Mahdollisesti hyvä askel kohti pelejä, jotka eivät osaltaan lisää länsimaita piinaavaa läskeilyä, vaan poistavat sitä.

Semisti mietityttää, nähdäänkö Suomessa samanlaisia loukkaantumisia kuin mitä USA:ssa on uutisoitu. Äsken hankittu oma kokemus puoltaa tätä huolta. Toisaalta, minähän olen varmaan jo yli-ikäinen isoimpaan kohderyhmään verraten. 30-v pappa loukkaa itsensä tämmöisissä trendeissä. Ranteeni ja niskani ovat jo kipeät tästä testisessiosta.

Suosittelen testaamaan, kun julkaisupäivä Suomessakin koittaa.

Viimeisimmät artikkelit

Timo Kataja Kirjoittaja:

Kirjoittaja on digitaalisen palvelukehityksen parissa touhuava bisneksen ja teknologian tulkki, joka tykkää monimutkaisista ilmiöistä aivan liikaa ja yksinkertaisista vastauksista juuri sopivan vähän.

Ole ensimmäinen kommentoija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *