Vaaliteemani: Nuoret aikuiset, sinkut ja kaupunkikulttuuri

Kuntavaalit kolkuttelevat nurkan takana, ja haluan kertoa tärkeimmät teemani. Olen Liberaalipuolueen ehdokas Helsingin kaupunginvaltuustoon RKP:n listalla, ja nämä ovat asioita, jotka minä tunnen erityisesti omikseni ja joita haluan ajaa.

Teemojani on kolme: Nuorten aikuisten, sinkkujen ja 1 hengen asuntokuntien huomioiminen päätöksenteossa, kaupunkikulttuurin ja yritysten toimintaedellytysten varmistaminen, sekä toimivampi liikenne tietöistä turvallisuuteen.

Nuoret aikuiset, sinkut ja 1 hengen asuntokunnat

Nuorten, sinkkujen ja itsekseen asuvien elämiä ja tarpeita on kunnioitettava tasa-arvoisina ja huomioitava päätöksenteossa siinä kuin perheetkin. Erityisesti tämä korostuu asumisen ja kaupunkikulttuurin kautta. Helsingissä noin puolet asuntokunnista on 1 hengen asuntokuntia.

Opiskelun lisäksi yksi tärkeimpiä syitä muuttaa Helsinkiin on juuri se, että täällä on nähtävää, tehtävää ja elettävää. Helsingissä on tärkeä pitää yllä monipuolista ja värikästä elämää, myös iltaelämää ja isoja tapahtumia. Nimenomaan sinkuille ja nuorille aikuisille Helsingin tarjoamat mahdollisuudet tässä aiheessa ovat tärkeä osa elämää.

Asumisesta: Helsingissä on esimerkiksi jo paljon tyhjää toimistotilaa. Näitä pitäisi alkaa muuttaa asunnoiksi, painotetusti juuri yksiöiksi, joiden hinnat ovat karanneet Helsingissä korkeiksi. Korona-aika etätöineen on osoittanut meille konttorien tarpeen rajallisuuden, mutta sama ei tietenkään päde asumiseen – ihmiset tarvitsevat asuntoja. Asuntotuotannossa tulisi huomioida muutenkin se todellisuus, että Helsingissä asuu paljon ihmisiä itsekseen, ja huolehtia yksiöiden saatavuudesta. Yleisesti kannatan, että Helsinkiin rakennetaan korkeita rakennuksia, jolloin saadaan enemmän asuntoja ja voidaan välttyä viheralueisiin koskemiselta kaavoituksessa.

Korona-aikaan minua ovat ärsyttäneet kommentit, että keitä mukamas baarien ja yökerhojen sulkeminen haittaa, kiinni vaan. Aika montaa nuorta aikuista ja sinkkua haittaa, ja heidän elämänsä on ihan yhtä tärkeää kuin muidenkin! Opiskeluaikakin on verrattain lyhyt, ja monelta on jäänyt nyt iso pätkä opiskelijaelämää elämättä. Tämä siis ottamatta kantaa itse rajoituksiin – on vain huolestuttavaa, millaisilla olankohautuksilla osan ihmisistä elämästä puhutaan.   

Tarvitaan asennemuutos siinä, että sinkut, nuoret aikuiset ja 1 hengen asuntokunnat aletaan käsittää julkisessa keskustelussa yhtä tärkeinä kuin muutkin kaupungissa asujat, ja huomioida heidän elämänsä ja tarpeensa samanarvoisina.

Kaupunkikulttuuri ja yritysten toiminta

Tapahtumien järjestämistä, baareja ja ravintoloita ynnä muita ei pidä tukahduttaa uusilla desibelirajoituksilla ja absurdiuteen lipsahtelevilla terassisäännöillä. Helsingin tehtävä on antaa ihmisille puitteet kaikenkirjavalle elämälleen, toistensa tapaamiselle ja itsensä toteuttamiselle.

Nämä teemat ovat toinen toisiaan tukevia. Nuoret aikuiset, sinkut ja 1 hengen asuntokunnat ovat suuri kohderyhmä ravintoloiden, yökerhojen ja baarien asiakkaina, kuten myös harrastuksissa. Kunhan Helsinki on kaupunki, jossa edellämainituilla ryhmillä on hyvä elää ja monipuoliset mahdollisuudet toteuttaa itseään, siitä aivan varmasti hyötyvät yrityksetkin.

Mitä enemmän ja monipuolisemmilla kiinnostuksenkohteilla meitä on, sitä helpommin yritykset löytävät kannattavan kokoisia kohderyhmiä toiminnalleen. Esimerkiksi Kalliossa asukastiheytensä vuoksi on mahdollista tarjota aivan toisella tapaa kirjavia palveluita kuin väljästi asutetuilla alueilla.

Kaiken tämän vuoksi minä kannatan Helsingin kasvua. Lisää ihmisiä, lisää mahdollisuuksia yrityksille, monipuolisempi kaupunkikulttuuri. Helsingin rakennuksetkin ovat toki hienoja, mutta kauniin kaupungista tekee vasta sen ihmiset.

Toimivammat tietyöt ja liikenneturvallisuus

Tiedetään, suunnilleen yhtä seksikäs aihe kuin sinappisilli. Mutta esimerkin vuoksi yksi tutkittu tosiasia on, että noin puolissa Helsingin katutöistä on hoidettu varoitukset ja kiertotie-opasteet puutteellisesti. Lisäksi niillä on taipumusta kestää aika kauan. Haluaisin selvittää, voidaanko sopimusteknisesti velvoittaa urakoitsijoita huolehtimaan näistä asioista paremmin. Kehnosti sujuvat tietyöt kun ärsyttävät niin pyöräilijöitä, autoilijoita kuin jalankulkijoitakin.

Yleisessäkin liikenneturvallisuudessa olisi parannettavaa. Haluaisin pilotoida suojateitä ennen olevan 5 metrin pysäköintikieltoalueen merkitsemistä katuun. Nykyisellään erityisesti Kallion, Sörnäisen ja Töölön kaltaisilla tiiviillä alueilla näkee jatkuvasti suojatien eteen pysäköityjä autoja. Osa huolimattomuuttaan, osa silkkaa piittaamattomuuttaan. Se kuitenkin aiheuttaa vaaratilanteita ja onnettomuuksia, jotka voitaisiin välttää. Pysäköinninvalvojatkin joutuvat nykyisellään arvioimaan 5 metrin etäisyyden toteutumista, ja sen tulkinnoista on tehty valituksiakin. Lähtisin testaamaan mitä tapahtuu tietyssä kaupunginosassa suojatien eteen pysäköinnistä jaettujen sakkojen määrälle, kun varoalueet aletaan merkitä selkeästi.

Haluatko antaa äänesi minulle?

Jos nämä teemat kiinnostavat sinua ja haluat äänestää minua, ehdokasnumeroni on 691. Liberaalipuolueen ehdokkaat ovat Helsingissä RKP:n listalla, eli niin siis minäkin. Arvostan ihmisten oikeutta elää omanlaistaan elämää, yksilön- ja elinkeinonvapauksia, tasa-arvoa, ja ratkaisujen ketterää kokeilemista kaupungin kehittämisessä.

Ennakkoäänestys alkaa 26. toukokuuta, ja varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Jos tiedät jonkun, jota kiinnostaa samat teemat kuin olen tässä kertonut, arvostan kovasti blogitekstieni jakamista. Mikäli haluat jutella kanssani tai kysyä minulta jotakin, olen Twitterissä aktiivinen ja tavoitettavissa nimimerkillä @TimoKataja, ja voit myös kommentoida Facebook-sivuillani. Kommentit blogiini tietenkin ovat aina myös tervetulleita.

Kiitos lukemisesta! 🙂

– Timo

Viimeisimmät artikkelit

Timo Kataja Kirjoittaja:

Kirjoittaja on digitaalisen palvelukehityksen parissa touhuava bisneksen ja teknologian tulkki, joka tykkää monimutkaisista ilmiöistä aivan liikaa ja yksinkertaisista vastauksista juuri sopivan vähän.

Ole ensimmäinen kommentoija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *